Thursday, March 31, 2011

Hari jumaat penuh barkah

 Hari jumaat penghulu segala hari


Malam jumaat baca quran surah AlKahfi
Baca alftihah, ayat qursi, 3 qul , tahlil dan doa untuk roh2 ibu bapa dan saudara


Nabi Muhammad s.a.w bersabda, “Siapa yang membuka surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam.”

Nabi Muhammad s.a.w bersabda, “Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum sembahyang Subuh Astaghfirullahalladzim allazi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilaih tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut.”
 
Dari Abu Hurairah katanya, dia mendengar Nabi bersabda, “Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat, melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya.”

Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga.

Nabi Muhammad s.a.w bersabda, “Siapa yang berwuduk sahaja untuk menghadiri solat Jumaat adalah sudah baik (memadai) tetapi siapa yang mandi maka adalah terlebih baik.”

Nabi Muhammad bersabda, ” Sesungguhnya hari-hari yang utama bagi kamu iaitu hari Jumaat, maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku kerana bacaan selawatmu itu langsung disampaikan kepadaku (pada hari Jumaat).”                                                                     

Wednesday, March 30, 2011

Satu pengalaman pahit

Saya tidak sangka satu tujuan murni hendak tolong kawan dalam niaga, dalam hati sebenarnya hendak tolong bumiputera bekecimpung dalam dunia perniagaan. Ini berlaku lebih sepuloh tahun lepas; saya namakan kawan ini sebagai SS dan syarikatnya TT. Saya anggap SS seorang entrepreneur yang berwibawa, malah sejak dia diuniversity lagi dia sudah buka satu pusat jagaan dan didekan kanak2 dan perniagaannya berjaya, Ketika dia jumpa saya untuk berkenalan dan mohon bantuan teknikal , saya masih lagi Ketua Pengarah LPPKN. Dia impressive dan bersemangat.kita beri bantuan teknikal kerana ketika itu LPPKN juga sedang memperkembangkan konsep child development yang saya namakan 'Timang'

Satelah habis kontrak saya dengan LPPKN, saya mulakan 'private specialist practice' diPlaza Damansara, Bukit Damansara mulai bulan february 1989. Alhamdulillah berkat tekun kerja , bisnes saya lumayan dan saya mampu membiayai anak2 saya belajar diluar negara dengan belanja sendiri. Apabila kita dilihat olih orang lain agak selesa sedikit, mula lah datang orang berduyun2 , yang hendak berhutang , ada yang hendak pinjam duit untuk melabur diASB, masha Allah, ada yang kata tersepit dengan berbagai situasi dan perlu wang untuk selesai masalah, sampai sekarang, ramai masih berhutang dengan saya , kesemuanya bernilai tidak kurang RM500 ribu, banyak yang tidak mahu bayar, berdolah dalih dengan berbagai alasan ,tapi tidak mengapa, saya harapkan diakhirat nanti Allah akan memberi ganjaran yang lebih baik.

Balik kepada cerita SS, lama juga tidak mengunjungi saya, munkin dia pun sibuk dengan syakitat guamannya dan bisnes lain termasuk hartanah. Satu hari, tak silap dalam  12 tahun lepas dia datng keklinik saya dan mengajak saya melabur disyarikat membuat parts untuk penghawa dingin; nama syarikat TT, SS tubuhkan syarikat ini bersama lima orang rakan dan mendapat sokongan dari PUNB. SS minta saya melabur RM 250K, saya ini sangat mentah atau naive dalam bidang bisnes dan percaya dengan SS , jadi terpengaruh dan terus melabur. Saya bukan tahu sangat selok belok koperat, jadi pak turut, fikirkan syarikat ini bolih tumbuh dan membesar saprti lain2 syarikat yang dikendalikan olih bangsa asing.

Syarikat TT mengambil hutang untuk jalankan bisnes, saya pun turut tanda tangan saperti 6 orang pemilik saham yang lain. Urusan bisnes semua diuruskan mereka. Rupanya syarikat ini mempunyai banyak persamaan dengan syarikat2 bumiputera yang lain dari segi kecekapan pengurusan kewangan dan perniagaan. Saya tidak pernah melihat akaun tahunan yang untung , sentiasa rugi. Sapatutnya saya sudah mohon keluar bila petanda2 tersebut telah kelihatan , tapi sebab kejahilan saya sendiri, saya terus ikut hangut.

Tiap kali syarikat tidak cukup duit , untuk bayar gaji dan EPF , saya kena keluar duit. saya anggar saya kena bayar lebih RM 100K untuk mengatasi kepincangan urusniaga syarikat TT . Lepas itu, syarikat terpaksa gulung tikar dengan hutang lebih RM 2 juta. Nila aset dari kilang dan peralatan hanya dapat dijual dengan nilai RM1.7 juta  sahaja, masih ada lagi RM500K hutang, sapatutnya dibahagikan antara 7 orang pemegang saham untuk dibayar kepada institusi kewangan. Tiba2 ke6 orang pemegang saham isytihar mereka muflis/bankrupt untuk elak bayar hutang. Muflis didunia munkin tidak ada kesan pada diri, tetapi kalau muflis diakhirat, Allah sahaja yang tahu akibatnya. Saya berlindung dengan Allah dari jadi muflis.

Saya terpegun, saya tidak bolih ikut jejak mereka, implikasi seorang yang muflis amat buruk sekali. Saya tepaksa tanggung hutang seorang diri, mujurlah institusi kewangan tersebut beri diskaun RM 100K, jadi saya kena selesai RM400K dalam jangka tempoh 6 bulan. Allahu akbar, Dia yang Maha Kuasa , yang menetukan segala2. Saya redha dengan cobaan ini, Allah Maha mengetahui hikmah disebalik insiden ini. Saya berlidung kepada Allah dan mohon kekuatan dan kemampuan untuk membayar hutang yang dimulakan olih segelintir orang.

Monday, March 28, 2011

Dunia bercelaru ankara perosak

Banyak kali Allah SWT mengulang dalam Al Quran tentang kerusakkan dunia akibat perbuatan manusia perosak. Ugama telah dirosakkan dari semua penjuru , umat berpecah belah, masing2 berebut kuasa dan harta dengan tamak , hukum ugama dan etika dilanyak dan tidak dihomati lagi, alam sekitar tercemar dengan berbagai2 toksin yang kita hidu setiap hari, terbaru ancaman radioaktif. Gunung ganang dan hutan rimba digondolkan, dataran laut disedut semua cecair hitam/minyak akibatnta gempa bumi disana sini. Manusia berbunuhan untuk merebut kuasa , amalan salah guna kuasa  untuk kepentingan diri dan menganyai , menzalimi serta menindas orang lain amat berluasa.

Mana tempat yang selamat dan nyaman untuk kita hidup untuk menyembah dan beribadat kepada Pencipta kita Allah SWT ? Dimana2 kita berada kita kena 'bombard' bertalu2 dengan berbagai kemunkaran samada melalui media electronik, TV , radio, internet . dijalan raya, pasaraya tidak kira diman sahaja ada perkara2 yang merosakkan iman kita. Saya pernah dengar ada satu hadis Rasulullah yang bermaksud, akhir zaman kelak sukar untuk seseorang beribadah dengan khusuk ditempat kediamannya. Munkin kita kena pergi jauh keluar bandar, kehutan atau kegua.

Banyak campur aduk antara yang benar/hak dengan yang batil. Perkara haram dan munkar digambarkan sebagai tidak berdosa melakukannya. Berzina dan bersekedudukan digambarkan olih media barat sebagai perkara biasa. Riba sukar dikawal kerana kita ikut sistem kewangan yahudi. Penagih dadah semakin membiak sehingga mengancam keselmatan orang ramai. Peragut, perompak dan penyamun semankin mengila2 dan bermaharaja lela.

Terpenting sekali kita kena jaga diri kita dan keluarga kita dari api neraka. Masalahnya ramai yang tidak mampu jaga diri sendiri pun kerana enggan mengisi dada dengan ilmu dan melatih tangan dengan kemahiran,. malas belajar , malas berusaha dan berkerja. Bina minda dan terus bergerak kehadapan.

Saturday, March 26, 2011

Dinar emas dan dirham perak
DINAR DAN DIRHAM KELANTAN


Membaca quran dalam surah yusuf saya tertarik dengan maksud satu ayat yang mengatakan yusuf bolih dijual dengan nilai beberapa dirham perak dan pembelinya ialah seorang raja. Dirham perak dan dinar emas memanglah wang yang digunakan sejak zaman lampau tetapi kita sekarang menggunakan wang kertas untuk uruniaga.

Saya teringat memberi hutang kepada seorang saudara isteri saya sebanyak RM6 ribu pada tahun 1976 dan pada masa itu harga emas hanya RM 30 setiap satu gram. Sampai sekarang tidak dibayar lagi (berat sungguh hukuman Allah jika tak bayar hutang sebelum mati). Jika dia hendak membayar hutang saya nilainya bukan lagi RM 6 ribu, tetapi berasaskan kepada nilai emas sekarang yang berharga RM 150/gm, iaitu 6x5  = RM 30 ribu..Ketika saya meminjamkan wang RM 6 ribu saya bolih beli 200 gm emas, jika dipulangkan 200gm emas sekarang nilai pasarnnya ialah RM30 ribu.

Saya tidak perlu kenakan faedah atau interest kepada peminjam wang saya , tetapi saya sandarkan kepada nilai emas yang sememangnya mengikut ajaran quran. Kalau dia bayar sekarang RM 6 ribu sahaja, ini tidaklah sama nilainya. RM 6 ribu pada tahun 1976 bolih beli banyak barangan atau aset berbanding sekarang. Wang kertas telah jatuh nilai sebanyak 5 kali ganda , kuasa belinya tinggal satu perlima sahaja. Wallahu aalam.

Sejak 1-2 tahun kebelakangan ini saya telah mula mengompul dinar emas dan dirham perak sebabagai sandaran aset saya. Setengah pakar kewangan antarabangsa menasihti agar kita simpan 5-10% jumlah aset kita dalam emas dan perak. Kita ada pilihan samaada beli jungkong/bullion emas dan perak atau sebagai dinar dan dirham. Keduanya ada baik tetapi dinar dan perak bolih digunakan untuk berbagai urusniaga, olih itu saya lebih gemar kepada pilihan kedua.

Membaca quran surah alKahfi, ketika nabi Hidir dan Musa bersama2 dalam perjalanan dan bertemu satu tempat dimana mereka berjumpa anak yatim yang ditinggalkan harta emas olih ibubapa mereka, Nabi Hidir binakan rumah untuk mereka dan ditanam jungkung emas diawah rumah menunggu anak yatim itu dewasa.

Iktibar dari cerita itu, kita bolih tinggalkan harta kepada anak2 kita dalam bentuk emas dan perak dan munkin ini lebih mudah dibagikan mengikut faraid disamping ia tidak susut nilai. Enam bulan lepas saya beli dirham dengan harga RM13 satu dirham, sekarang ini mengikut harga pasaran terkini satu dirham bernilai RM 25 , Wow. Ini satu pelaburan yang amat baik.

Thursday, March 24, 2011

Amalan awal pagi

Jadikan satu tabiat dan amalan hidup untuk bangun pagi sebelum tiba waktu subuh untuk mengerjakan solat tahajud, membaca quran dan berzikir. Pahalanya amat besar dan Allah SWT akan mengampunkan dosa2 kita, mengurniakan rahmat yang tidak terkira banyaknya untuk hari itu, dipermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki. Banguan awal pagi bukan suatu perbuatan yang mudah, ia perlu azam yang kuat, kesungguhan dan ketabahan.

Tetapi tabiat atau budaya ini bolih disemai dan dilatih sejak dari kecil lagi. Memang jadi ia sudah sebati dengan saya, iaitu bangun pada pukul lima pagi, tapi saya tidur awal pada malam hari, pada pukul 10 - 10.30 malam. Menonton televesyen bukanlah satu minat fanatik saya. Hanya setakat menonton berita dunia dan drama purba korea pada hari minggu. Saya tidak minat  langsung kepada drama2 tempatan. maaflah kalau ada yang merasa tersinggung.


Wednesday, March 23, 2011

Jangan mengaibkan orang

Wahai anak2ku dan rakan2 sekelian , ingatlah islam menyeru dan menuntut kita buat kebaikkan. Buatlah amal maarof tanpa batas, insyaallah balasan dan ganjaran dari Allah SWT amatlah banyak didunia dan akhirat. Jangan sekali2 buat munkar kerana segala kemunkaran adalah dorongan dan bisikan iblis. Sesungguhnya iblis itu musuh kamu yang nyata.

Mengaibkan orang lain adalah satu dosa besar, semakin ia disebarkan, semakin besar dosa orang yang melakukannya. Dosa itu akan berganda2 dan balasan diakhirat amatlah berat, tidak mampu kita menanggungnya. Siksaan diakhirat tidak ada kesudahannya. Kita hidup didunia hanya sekelip mata berbanding dialam akhirat.

Janganlah kita terlibat dalam perbuatan mengaibkan orang lain, malah bersubahat dengan pembuat fitnah pun akan membakar kita . begitu hebat bahangnya. Jauhilah dari mereka yang terlibat dengan penyebaran fitnah yang amat mengaibkan.

'Jagalah diri kita dan ahli keluarga kita dari bakaran api neraka' - itulah maksud satu ayat dalam surah At Tahrim.

Lebih baik kita sebarkan berita baik , berita yang bolih memberi gembira dan keceriaan kepada orang lain. Ini adalah nasihat dari junjungan kita, Rasulullah Mohammad SAW. Ikuti lah nasihat baginda, belaiu adalah sebaik2 penasihat.

Friday, March 4, 2011

Vadim Kotelnikov - Success in life

I Self-Discovery

If you stop learning, you stop creating history and become history.
Learning breeds happiness: learn to enjoy and enjoy learning.
Can love be defined? No, if you live it, and yes, in all other cases.
If you want to be wiser, quiet your mind.
The two greatest learning opportunities are success and failure.
If you get what you want, it's success; if you don't get what you want, it's a learning opportunity.

By not doing your best you are not just wasting your time – you are wasting yourself.

The address of your happiness is www.your.mind.

 
Keep smiling at your fate, and your fate will smile back at you.
Be honest – your Karma is at stake.
Happiness is not about life-business balance, it's about life-business synergy.
Let your critics keep their negative opinions, and you keep your happiness.
What should I force my brain to work if, researchers say, my subconscious mind works 200 million times faster?Dream big dreams, commit to your true passion, and you will learn to fly!

We were born to do not what we are forced to do, but what we love to do.

Nothing is difficult if you love what you do.

If you love what you do, there are no difficult tasks, only interesting ones.

Have a dream to get inspired – if you really want something you’ll invent amazing ways to achieve it.

 


 

You live as you believe. If you believe you can fly, you can fly.

Most people simply do not get what they want because they have no courage to believe that they can achieve it.

Average ones compete with others. Great ones compete with themselves.

Make doing nothing but the best your habit and you will enjoy nothing but the best in your life.

Whatever happened yesterday, you might have lost a game; today you start a fresh new game, the score is 0:0, and you must win!

Don't talk about a problem; talk about an opportunity.

Why don't I read How-To-Get-Rich-Fast articles? Because I don't like to be cheated.
The less you want to possess, the richer you are. The rich are those who think they are rich.

 

ScreenSaver

for Happiness, Love, Achievement, Success


In communication, you succeed when people wish you've talked more; and you fail when people wish you've talked less.

If you wish your message to hit the target, make adjustment to the wind.

You will forgive everyone and everything when you understand what love is.

When you evaluate others you evaluate yourself.


Love breeds Love. Love your customers and they will love you back.Innovators find new treasures and take as much as they can carry. Others follow and compete for whatever is left.

In innovation, doing things right is often wrong.

Managers succeed by following the rules. Innovators succeed by breaking the rules.

Some people create for fun; some under the gun. Market leaders create for fun under the gun.

Inventor, Innovator, Author, Entrepreneur, Bard and Trainer with global mindset and business activities
 Inventor and Founder of the first-ever
1000ventures.com – inspiration and innovation unlimited
1000advices.com smart tips for life and business
InsBeCo.com – inspirational e-coach
Success360.com 360ยบ success in life and business
Innovarsity.com – free Innovation University
enjoy creativity contests, have fun, find friends!
– global Virtual Venture Valley #1 (under construction)
Smart navigation: clickable hyperslide
Learning Quotes Innovation The Power of Passion Happiness Life-Business Synergy Effective Communication 10 Commandments of Innovation Be Different and Make a Difference! Traditional Management Model Systemic Innovation Vadim Kotelnikov Vadim Kotelnikov 1000ventures.com Ten3 BUSINESS e-COACH: Why, What and How Unsolicited "Thank-You!" notes from inspired users of Ten3 Business e-Coach Ten3 BUSINESS e-COACH (full version) The Power of Balance VADIM KOTELNIKOV: If you stop learning, you stop creating history and become history.

Lessons from Steve Jobs, Founder of Apple Computers

Executive Summary by Vadim Kotelnikov

Steve Jobs is one of the most successful entrepreneurs of our generation. His success story is legendary. Put up for adoption at an early age, dropped out of college after 6 months, slept on friends’ floors, returned coke bottles for 5 cent deposits to buy food, then went on to start Apple Computers and Pixar Animation Studios.

 1. Do what you love to do.   Find your true passion. Do what you love to do a make a difference! The only way to do great work is to love what you do.
 1. Be different.   Think different. "Better be a pirate than to join the navy."
 1. Do your best. Do your best at every job. No sleep! Success generates more success. So be hungry for it. Hire good people with passion for excellence.
 2. Make SWOT analysis.   As soon as you join/start a company, make a list of strengths and weaknesses of yourself and your company on a piece of paper. Don't hesitate in throwing bad apples out of the company.
 3. Be entrepreneurial  Look for the next big thing. Find a set of ideas that need to be quickly and decisively acted upon and jump through that window. Sometimes the first step is the hardest one. Just take it! Have the courage to follow your heart and intuition.
 1. Start small, think big.   Don't worry about too many things at once. Take a handful of simple things to begin with, and then progress to more complex ones. Think about not just tomorrow, but the future. "I want to put a ding in the universe,” reveal Steve Jobs his dream.
 2. Strive to become a market leader.   Own and control the primary technology in everything you do. If there's a better technology available, use it no matter if anyone else is not using it. Be the first, and make it an industry standard.
 1. Focus on the outcome.   People judge you by your performance, so focus on the outcome. Be a yardstick of quality. Some people aren't used to an environment where excellence is expected. Advertise. If they don't know it, they won't buy your product. Pay attention to design. "We made the buttons on the screen look so good you'll want to lick them." "Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works."
 2. Ask for feedback.   Ask for feedback from people with diverse backgrounds. Each one will tell you one useful thing. If you're at the top of the chain, sometimes people won't give you honest feedback because they're afraid. In this case, disguise yourself, or get feedback from other sources. Focus on those who will use your product – listen to your customers first.
 3. Innovate.   Innovation distinguishes a leader from a follower. Delegate, let other top executives do 50% of your routine work to be able to spend 50% your time on the new stuff. Say no to 1,000 things to make sure you don't get on the wrong track or try to do too much. Concentrate on really important creations and radical innovation. Hire people who want to make the best things in the world. You need a very product-oriented culture, even in a technology company. Lots of companies have tons of great engineers and smart people. But ultimately, there needs to be some gravitational force that pulls it all together.
 4. Learn from failures.   Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly, and get on with improving your other innovations.
 1. Learn continually.   There's always "one more thing" to learn! Cross-pollinate ideas with others both within and outside your company. Learn from customers, competitors and partners. If you partner with someone whom you don't like, learn to like them – praise them and benefit from them. Learn to criticize your enemies openly, but honestly.